We zitten niet stil in deze praktijk. Zelfs in deze Corona tijd proberen we ons te vernieuwen en kijken we naar nieuwe behandelmethodes waarmee we jullie beter van dienst kunnen zijn. Een van de nieuwe ontwikkelingen is Blood Flow Restriction Training (BFR).
U kent het wel, u gaat naar de fysiotherapeut en die geeft u oefeningen maar deze zijn te zwaar en provoceren alleen maar de pijnklachten waardoor de motivatie om de oefeningen uit te voeren zal afnemen. Misschien is BFR-training dan wel iets voor u! BFR-training is een trainingsmethode die in de jaren 60 is ontwikkeld om spiermassa te vergroten en daarmee de spierkracht te verbeteren. We zien vaak mensen met diverse lichamelijke klachten waarbij is aangetoond dat spierversterkende oefeningen een positief effect kan hebben op het verminderen van de klachten. Om spierkracht te vergroten zullen oefeningen met een bepaald aantal series en herhalingen (trainingsvariabelen) uitgevoerd moeten worden. De trainingsprikkel (bijvoorbeeld het gewicht) zal echter zwaar genoeg moeten zijn om een trainingseffect te realiseren en het doel te behalen.
Een voorbeeld: Iemand met last van de bovenarm moet zijn/haar spierkracht verbeteren door drie series van 15 herhalingen uit te voeren van de biceps curl (armbuigingen). Daar hoort een bepaalde weerstand (gewicht) bij want als dat niet van belang is dan zou je bij wijze van spreken net zo goed 15 herhalingen met een balpen kunnen uitvoeren. De weerstand is van belang om het doel te behalen. Hoeveel weerstand, series en herhalingen is weer afhankelijk van het doel.
Zoals al eerder aangegeven zijn er vele onderzoeken die hebben aangetoond dat krachttraining een positief effect heeft op het verminderen van VELE lichamelijke klachten. Helaas zien we veel patiënten die wel gemotiveerd zijn maar door de pijnklachten of een lage belastbaarheid niet in staat zijn om met de juiste weerstand te trainen. Denk hierbij aan patiënten met artrose, knieschijfgerelateerde pijnklachten, cliënten na een operatie maar ook mensen met bijvoorbeeld COPD.
Pijn is een van de factoren die nadelig is voor het vergroten van de spiermassa of spierkracht, daarom moeten we dit juist in grote mate voorkomen. Onderzoeken tonen aan dat een pijnscore onder de 4 acceptabel is, een hogere score is nadelig voor het herstel. Daarmee komen we direct bij het dilemma: aan de ene kant moet ‘zwaar’ getraind worden om de spierkracht te vergroten maar aan de andere kant willen we de pijn vermijden want dit verlaagt weer de spierkracht. Voor deze dilemma’s kan BFR-training een uitkomst bieden. Tijdens deze training wordt een band opgeblazen om het been of arm dat getraind moet worden. Deze band kan vergeleken worden met een bloeddrukband waarbij de bloedtoevoer in het te trainen been of arm wordt verminderd. Omdat er minder bloed in het te trainen gebied stroomt zal dit gebied eerder vermoeid raken en verzuren. Dit effect van verzuren is nodig om processen in de spier te activeren om de spiermassa en spierkracht te vergroten. Door de bloedtoevoer te verminderen zal met een veel lagere weerstand getraind kunnen worden om de spier te laten vermoeien. In feite wordt de spier voor de gek gehouden: de weerstand is laag maar door het verminderen van de bloedtoevoer ervaart de spier het als een zware training en zal naar verloop van tijd sterker worden.
Deze trainingsmethode is, mits op de juiste manier uitgevoerd, niet gevaarlijk maar door middel van een anamnese en onderzoek zal bepaald worden of iemand geschikt is om op deze manier behandeld te worden. Loopt u al langere tijd met lichamelijke klachten en komt u er maar niet vanaf of belemmerd de pijn u in het uitvoeren van oefeningen? Blood Flow Restriction Training kan dan misschien iets voor u zijn! Heeft u interesse of wilt u meer informatie hebben, mail naar tim@fysioterhorst.nl