“Heb ik een hielspoor?” is een veel gehoorde vraag in de behandelkamer als er een patiënt binnen komt met hielpijn. Goede vraag, maar er zijn meerdere diagnoses bij pijnklachten rond de hiel. Verder zult u niet de eerste zijn met hielpijnklachten, 10% van de mensen krijgt er tijdens het leven een keer last van.
Maar wat is eigenlijk een hielspoor? Het is botaangroei op het hielbeen ter hoogte van de aanhechting van de peesplaat. De botaangroei geeft geen pijnklachten op zichzelf. De pijn komt vaak van een overbelaste peesplaat, welke aangehecht zit op het hielbeen. Hielpijn is een samenvattende term waarbij de volgende klachten het vaakst voorkomen; overbelaste peesplaat, verminderde demping van het vetkussen onder de hak of een overbelaste achillespees.
In de praktijk starten we eerst met een vraaggesprek waar we zoeken naar bepaalde symptomen, die geven richting voor het onderzoek. Bekende symptomen bij hielpijn zijn; startklachten in de ochtend of na langer zitten, pijnklachten rondom een sportactiviteit als hardlopen of pijn bij langer staan of lopen.
Om klachten te voorkomen in de toekomst, maar ook om bijvoorbeeld advies te geven, zoeken we naar oorzaken voor de klachten. Hierbij een paar voorbeelden van oorzaken zijn; verandering van schoeisel, verandering van belasting/activiteit, op een steentje stappen of staand werk.
Verder zijn er ook bepaalde fysieke eigenschappen die de kans op hielpijn vergroten. Hierbij kunt u denken aan; overgewicht, stijve kuitspieren of bijvoorbeeld stijve enkelgewrichten.
Het onderzoek zal bestaan uit een inspectie van de houding en bewegelijkheid, vervolgens wordt de spierlengte getest, bewegelijkheid van de enkel en een echografisch onderzoek.
Bij het behandelen wordt vaak gekozen voor informatie en advies, oefentherapie, shockwave, mobilisatie of manipulaties van een minder goed bewegend gewricht, dry needling of massage. Het behandelplan is maatwerk, afhankelijk van het type klacht en de patiënt wordt het optimale plan gemaakt.
We proberen de kern van het probleem aan te pakken en daarvoor gebruiken we ook andere disciplines indien nodig. Indien er ondersteuning nodig is van de voet adviseren we een consult te plannen met een podotherapeut. Ook met artsen onderhouden we een nauw contact om uw herstel optimaal te laten verlopen.